JAK PRAWIDŁOWO SKRACAĆ PAZNOKCIE U STÓP?
Sprawa niby oczywista, jednak błędy popełniane przy niej są częstą przyczyną wizyt w gabinecie podologicznym.
1. Paznokcie skracamy NA PROSTO!Nie robimy migdałków jak u dłoni, nie zaokrąglamy mocno w rogach. Może to się kłócić z Twoją estetyką, jest to jednak częstą przyczyną ich wrastania.
2. Nie podważamy paznokci.Nie siłuj się z nimi, nie spiesz, nie szarp, nie wyrywaj.
3. Sprawdź czy są dokładnie wycięte przy wale okołopaznockiowym.Pozostawione kolce w wałach są przyczyną powstawania niemiłosiernego bólu i stanu zapalnego.
4. Dobierz narzędzie do płytki.Grubsze paznokcie łatwiej skracać cęgami, jest ich szeroki wybór, w razie wątpliwości zapytaj o poradę podologa. W przypadku gdy boisz się skaleczenia przy wałach skorzystaj z nożyczek dla dzieci-kulka na ich zakończeniu uniemożliwi to.
5. Nie tnij do mięsa.Pozostaw ok 1mm wolnego brzegu (ten biały pasek na końcu paznokcia). Zbyt intensywne działania mogą spowodować bolesność i stan zapalny.
6. Na koniec wyrównaj brzeg pilniczkiem.W tym celi skorzystaj z papierowego czy szklanego. Na tym etapie możesz DELILATNIE zaokrąglić krawędź brzegową.
7. Skracaj paznokcie co ok. 2 tygodnie.Nie pozwól by płytka paznokciowa wystawała za opuszek, może to się przyczynić do powstawania wielu konsekwencji, takich jak np. onycholiza.